Op vrijdag 17 maart gaan zo’n 75.000 leerlingen van basisscholen in heel Nederland weer massaal pannenkoeken bakken voor ouderen. ‘De belangstelling om opa’s en oma’s te verwennen met lekkere zelfgebakken pannenkoeken is weer net zo groot als voor corona,’ aldus de initiatiefnemers. In Zuid-Holland doen 283 basisscholen mee. Dat kinderen in deze provincie ouderen een warm hart toedragen, blijkt ook uit allerlei extra activiteiten die juffen en meesters dit jaar organiseren.
Op Nationale Pannenkoekdag worden opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, in het zonnetje gezet. ‘Samen pannenkoeken eten blijkt een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens,’ aldus Marieke Grit van Koopmans.
Gedichten en pannenkoeken
Vanuit het thema ‘jong houdt van oud, jong bakt voor oud’ geeft elke school een eigen twist aan deze Nederlandse traditie. Basisschool Ackerweide in Pijnacker organiseert op 17 maart een opa- en omadag. De wethouder ouderenzorg komt langs, ouders gaan pannenkoeken bakken en leerlingen brengen de pannenkoeken rond in het tot restaurant omgebouwde schooltheater. De talentklas van CBS Oranje-Nassau in Sliedrecht organiseert een liefdes high tea voor de ouderen van twee zorgvilla's in de straat. Naast het serveren van lekkere pannenkoeken, lezen de kinderen ook zelfgemaakte gedichten voor.
Zuid-Holland op nummer 1
Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, juffen, meesters, ouders en vrijwilligers blijft Nationale Pannenkoekdag ongekend populair. Tijdens deze 16de editie doen 1.510 scholen in Nederland mee. ‘Daarmee is de belangstelling voor dit jaarlijks terugkerend evenement weer net zo groot als voor corona,’ aldus Loes Tigelaar van Tefal. Ook in Zuid-Holland. In de Top 3 staat deze provincie wederom op de 1ste plaats (283 scholen), gevolgd door Gelderland (201) en Noord-Brabant (193). In heel Nederland gaan 75.000 leerlingen voor 79.000 ouderen zo’n 162.500 pannenkoeken bakken. Daarvoor krijgen ze 16.250 Koopmans Pannenkoekmixen, 3.250 Tefal pannenkoekpannen en 45.000 koksmutsen.
Jong en oud in contact
Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren sinds 2007 Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen, zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.